Questionmark App

Sorry for all my English readers but this post is about a Dutch app so I will write the post in Dutch.

Er is een nieuwe app die je instaat stelt om in één oogopslag te zien hoe een product scoort op duurzaamheid. The Questionmark app! De app is gratis en super simpel in gebruik. Je zoekt een product of je scant de streepjescode en bekijkt de scores op het gebied van volksgezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Er zijn meer dan 20.000 producten in de app opgenomen. Voor nu zijn er de categoriën vlees, melk, zuivel (incl. kaas), eieren, toetjes en chocolade.

De scores die worden gegeven zijn gebaseerd op internationaal en wetenschappelijk geaccepteerde standaarden die voortdurend worden aangescherpt op basis van de nieuwste inzichten. Super dus!

De app helpt je een beetje om door de bomen het bos te zien en helpt je zo om duurzame keuzes te maken indien je dit wilt. Doordat je de producten gelijk in de winkel kan scannen kan je een bewuste keuze maken op het moment dat je aan het shoppen bent.Hoe maken ze dan precies een score? Nadat je het product hebt gescant ontvang je een rapport op basis van de 4 thema's: volksgezondheid, milieu, dierenwelzijn en mensenrechten. Er wordt onder andere gekeken naar aspecten op het gebied van gifstoffen en antibiotica in de veehouderij (volksgezondheid), biodiversiteit en waterschaarste (milieu), eerlijke lonen, veiligheid en kinderarbeid (mensenrechten) en huisvesting en transport van dieren (dierenwelzijn).

  
Op alle onderdelen word een cijfer tussen de 0 en 10 gegeven en op basis daarvan kan je beslissen of je het product wilt aanschaffen of niet. Er is wel een verbeterpuntje, de app houdt geen rekening mee met hoe gezond het product eigenlijk is. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij chocolade. Pure chocolade is niet heel duurzaam door de hoeveelheid rauwe cacao die word gebruikt maar is juist wel heel gezond. Op de website staat vermeld dat de app voortdurend in ontwikkeling is dus hopelijk worden dit soort nuances ter zijner tijd meegenomen!

Er is een versie voor Android en Iphone! Voor meer info: Questionmark website. 

Gebruiken jullie de app al? Laat jou mening weten!

No comments:

Post a Comment